top of page

L-Lysine HCl

Lizin proteinlerde bulunan 22 aminoasitten biridir. 4-aminobütil yan zinciri nedeniyle, histidin ve arginin gibi bazik aminoasitler grubuna dahildir. DiÄŸer birçok amino asitte olduÄŸu gibi bu amino asitin hem L- hem de D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diÄŸer bir deyiÅŸle doÄŸada var olan isomeri L- Lizin’dir. Formül: C6H14N2O2 Molar kütle: 146,19 g/mol IUPAC numarası: Lysine Suda çözünürlük: 1,5 g/cm³ Ä°çinde çözündüÄŸü madde: Su Sınıflandırma: Amino asit

L-Lysine HCl.jpg

L-Valin

Valin proteinleri oluÅŸturan 20 aminoasitten biridir. Ä°smini "valerian" isimli bitkiden almıştır. Beslenme açısından dışarıdan alınması zorunlu olan besin maddelerindendir. Orak hücreli Akdeniz anemisinde hemoglobinlerde, bir mutasyon sebebiyle valin, hidrofilik olan glutamik asitin yerini almıştır. Formül: C5H11NO2 Molar kütle: 117,151 g/mol IUPAC numarası: Valine Erime noktası: 298 °C Ä°çinde çözündüÄŸü madde: Su Molekül kütlesi: 117,15 g·mol−1

L-Valin.webp

L-Glutamin

Glutamin proteinleri oluÅŸturan 20 aminoasitten biridir. Yan zincirinde karboksamit grubu içerir. Polar özelliktedir, ancak fizyolojik pH'da yüksüzdür. DiÄŸer birçok amino asitte olduÄŸu gibi bu amino asitinde hem L- hem de D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diÄŸer bir deyiÅŸle doÄŸada var olan isomeri L Glutamin’dir. Formül: C5H10N2O3 Molar kütle: 146,14 g/mol Erime noktası: 185 °C IUPAC numarası: Glutamine Ä°çinde çözündüÄŸü madde: Su Sınıflandırma: Amino asit,

L-Glutamin.jpg

L-Triptofan

Triptofan proteinleri oluÅŸturan 20 aminoasitten biridir. Genetik kodu UGG'dir. Nonpolar bir aminoasittir. Ä°ndol halkası içerir. Esansiyel bir aminoasittir. Glukojenik ve ketojenik aminoasittir. Piruvat ve asetil KoA üzerinden yıkılır. Yapısında bulunan indol halkası çeÅŸitli bileÅŸiklerin yapısına katılır. Formül: C11H12N2O2 Molar kütle: 204,23 g/mol IUPAC numarası: Tryptophan or (2S)-2-amino-3-(1H-indol-3-yl)propanoic acid Yapısı ve özellikleri: Kırılma indisi (n), Bağıl geçirgenlik (εr), etc Ä°çinde çözündüÄŸü madde: Su

L-Triptofan.jpg

L-Lösin

Lösin DNA tarafından kodlanan 20 aminoasitten biridir. Ä°zolösin ve lösin birbirlerinin izomeridirler. Beslenme açısından lösin dışarıdan alınması elzem olan bir aminoasittir. DiÄŸer birçok amino asitte olduÄŸu gibi bu amino asitinde hem L- hem de D- isomeri vardır. Formül: C6H13NO2 Molar kütle: 131,17 g/mol IUPAC numarası: Leucine Yapısı ve özellikleri: Kırılma indisi (n), Bağıl geçirgenlik (εr), etc Sınıflandırma: Esansiyel Amino Asitler PubChem BileÅŸik Kimlik Numarası: 6106

L-Lösin.jpg

L-Izolösin

Ä°zolösin proteinlerin yapısında bulunan, DNA tarafından kodlanan 20 temel aminoasitten biridir. Hemen hemen tüm proteinlerde izolösine rastlamak mümkündür. Formül: C6H13NO2 Molar kütle: 131,17 g/mol Yapısı ve özellikleri: Kırılma indisi (n), Bağıl geçirgenlik (εr), etc Sınıflandırma: Amino asit PubChem BileÅŸik Kimlik Numarası: 791

L-Izolösin.jpg

L-Treonin

Treonin canlıların yapısında yaygın olarak bulunan 20 aminoasitten biridir. Beslenme açısından insanların yiyecekler yoluyla dışarıdan almaları gerekli olan aminoasitlerdendir. Formül: C4H9NO3 Molar kütle: 119,1192 g/mol Yapısı ve özellikleri: Kırılma indisi (n), Bağıl geçirgenlik (εr), etc Suda çözünürlük: (Su, g/dl) 10.6(30°),14.1(52°),19.0(61°) PubChem BileÅŸik Kimlik Numarası: 6288 Sınıflandırma: Amino asit, Proteinogenic amino acid

L-Treonin.jpg

Vitamin B1

Tiyamin, bir diÄŸer ismiyle B1 vitamini, kimyasal formülü C12H17ClN4OS olan renksiz bir bileÅŸiktir. "Thio-vitamine" ("sülfür-içeren vitamin") anlamına gelmekte olup suda çözülebilen B kompleks vitaminlerinden birisidir.
Ä°lk keÅŸfedilen B vitaminidir. 1926 yılında saf olarak elde edildi. Karbonhidrat metabolizması için çok önemlidir. Tiamin pirofosfat (TPP) tiyaminin aktif ÅŸeklidir ve pirüvat dehidrogenaz, a-keto-glutarat dehidrogenaz, transketolaz enzimlerine koenzimdir. Pirüvat dehidrogenaz ve a-keto-glutat dehidrogenaz karbonhidrat metabolizması için gerekliyken, transketolaz pentoz fosfat yolunda aktivite gösteren bir enzimdir.

witamin b1.jpg
AHMETAYDIN_Çalışma Yüzeyi 1.png
bottom of page